Kennis gedreven innovatie op het gebied van procesbeheersing is de ruggengraat van het project. Het doel is om Floating Cups te maken met hoge precisie en in hoge oplagen door middel van stanstechniek. Op dit moment worden de cups met draai- en slijptechniek vervaardigd waardoor de prijs van het onderdeel relatief hoog is en daardoor niet bruikbaar is voor markten zoals de Automotive. Stansen, dieptrekken of zoals CEO Nico van Wijnen het noemt, ‘het kneden van metaal’ wordt gecompliceerd wanneer er verschil zit in radialen en dikte van het object. Bovendien is de marge van slechts twee micron het enige wat klein is aan de technologische uitdagingen van dit MIT Zuid-project.
Innovatie in de regio met internationale afzet
Nico van Wijnen is van mening dat ondernemen risico nemen is en onlosmakelijk is met het aangaan van uitdagingen. “Ondernemen is voor mij beter presteren dan anderen. Dat doe ik met een gezonde dosis eigenwijsheid, of anders gezegd zelfvertrouwen, in combinatie met rationele beslissingen.” Dit is ook af te leiden uit de totstandkoming van het project: “Aanvankelijk namen we aan dat dat door de vereiste van handwerk de productie van de Floating Cups beter in lagelonenlanden uitgevoerd kon worden om hiermee de kosten te drukken. Echter, mede door de stimulerende werking van de MIT R&D-subsidie kunnen we inzetten op innovatie waardoor productie met hoge precisie en in hoog volume mogelijk wordt in de regio. Hierdoor is dus niet alleen de werkgelegenheid gewaarborgd, maar wordt er ook een diepte-investering gedaan in het kennisniveau van de partners met een betere concurrentiepositie in de wereld als verdienste. Het verleggen van grenzen van technische haalbaarheid wordt veelal gedreven door commercieel belangrijke personen binnen een onderneming. Door de bijdrage vanuit het MIT Zuid-programma is het mogelijk om deze personen in te zetten voor technologisch speur- en ontwikkelingswerk. De kennisontwikkeling die we binnen dit project realiseren, trekt nu al belangstelling uit het buitenland, waaronder Australië.”
Duurzaamheid & innovatie
De Floating Cup technologie bundelt een groot aantal technische voordelen voor pompen en motoren: de hoogste efficiency, het laagste geluidsniveau, de laagste pulsaties, de beste startkoppel en een zeer groot toerenbereik. Hierdoor kan het concurreren met bestaande pomptypes, die meestal maar één specifiek voordeel kennen. De Floating Cup-pomp is niet alleen efficiënter, maar ook volledig variabel en kan hogere drukken aan, waardoor de reikwijdte van de inzetbaarheid groter is. De frequentie-gestuurde hydraulische pomp levert bovendien energiebesparing op. Door de cup zonder draai- en slijptechniek te vervaardigen, kan een vermindering van het grondstoffen- en energieverbruik gerealiseerd worden. “Zo worden de onderdelen dus niet alleen goedkoper in aanschaf maar ook groener in productie en in gebruik”, licht Nico van Wijnen toe.